CAD - CAE - CAM KAVRAMLARI






CAD

Adını Computer Aided Design kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. Tükçeye çevirisi bilgisayar destekli tasarım şeklindedir. Yani bilgisayar ile çizdiğimiz, tasarladığımız herşey CAD anlamına geliyor.Tasarım yapmak için, bilgisayar ile kullanıcı arasında köprü oluşturan yazılımlarada CAD programları denilmektedir. İşte bazı programların sonundaki CAD eklentisi bunu ifade etmektedir.     ( Örneğin AutoCAD ) . El ile yapılan çizimlerin veya tasarımların ne kadar meşakatli ve uzun zaman alan bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz. CAD programları ile bu zorlu iş nerdeyse çocuk oyuncağına dönüyor. Aynı zamanda biyerde yapılan bi hata tüm projenin alt üst olmasına neden olmuyor. Böylece verim oldukça artıyor.











CAM

Adını Computer Aided Manufacturing kelimelerinin baş harfinden almaktadır. Bilgisyar destekli üretim ( veya imalat ) anlamına gelmektedir. Bir defaya mahsus bilgisayara verilen komutlar ile makina insan gücü ve müdahalesi gerektirmeksizin imalat yapabilir duruma gelmektedir. CAM özellikle seri üretim yapan işletmelerde üretimi maksimum derecede hızlandırmaktadır. CAM in gerçekleşebilmesi için otomasyon kavramı söz konusu olur. Otomasyon; bir işin insan müdahalesi ile yapılırken bunu CAM sistemine çevirerek mevcut işin bilgisayarlar tarafından eyleme dökülmesi için kurulan altyapıdır.Teknolojiye ve işletmelere getirdiği avantajların yanında, insan gücü ihtiyacını o denli azaltmaktadır ki işsizlik nedenlerinde üst sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz.










CAE

Adını Computer Aided Engineering kelimelerinin baş harfinden almakta.Bilgisayar destekli mühendislik anlamına gelmektedir. Bilgisayar destekli tasarım ve imalatın ( CAD – CAM ) yanında bilgisayar destekli mühendislikte önemli yere sahip. Analizler, üretim tamalandığında oluşacak durumlar, mukavemet dayanım hesapları bilgisayar ortamlarında hesaplanarak daha ürün oluşmadan gerekli testler yapılmış olur. Böylece istenilen ürünün birde bir eyleme dökülmesi olasılığı oldukça artırılır. Örnek verirsek araba firmaları eskiden ürettikleri arabaların dayanımını ve darbe karşısında tepkilerini ölçmek için ürettiği 10larça arabayı test uğruna hurdaya çeviriyorlardı. Oldukça masraflı olduğu söylenebilir. Fakar CAE ile bu testler artık bilgisayar ortamında yapılarak 10larca araç yerine artık 2-3 araç hurda ediliyor.








kaynak:
http://www.engineering.com/DesignSoftware/DesignSoftwareArticles/ArticleID/9907/How-Do-I-Integrate-Simulations-from-Various-CAE-Packages-into-PLM.aspx

http://www.freebyte.com/cad/cadcam.htm

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »