Endüstri 4 - SENSÖRLER(algılayıcılar)




Sensör (Algılayıcı) : 




            Otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarına verilen adıdır. İnsanların çevrelerinde olup bitenleri duyu organlarıyla algılamasına benzer biçimde, makineler de sıcaklık, basınç, hız ve benzeri değerleri algılayıcıları vasıtasıyla algılarlar.Ve bunlara sensör denir.




Sensörlerin Sınıflandırılması

          Bir çıkış sinyalinin oluşumu için, ilgilenilen bilgiyi taşıyan giriş sinyali ile yorumlayıcı eleman yada aygıt arasında etkileşim gereklidir. Algılayıcılarla ölçülen büyüklükler 6 gruba ayrılabilir. Sinyaller bu altı büyüklükle taşınabildiklerinden aynı zamanda bu büyüklüklerle de sınıflandırılabilirler. Bunlar;


Giriş Büyüklüklerine Göre Sınıflandırma

1.  Mekanik: Uzunluk, alan, miktar, kütlesel akış, kuvvet, tork (moment), basınç, hız, ivme, pozisyon, ses (dalga boyu ve yoğunluğu)
2.  Termal: Sıcaklık, ısı akısı
3.     Elektriksel: Voltaj, akım, elektrik yükü, direnç, endüktans, kapasitans, dielektrik katsayısı, polarizasyon, elektrik alanı ve frekans
4.  Manyetik: Alan yoğunluğu, akı yoğunluğu, manyetik moment, geçirgenlik
5.  Işıma(radiant): Yoğunluk, dalga boyu, polarizasyon, faz, yansıtma, gönderme

6.  Kimyasal: Yoğunlaşma, içerik, oksidasyon/redaksiyon, reaksiyon hızı, pH miktarı


Çıkış Büyüklüklerine Göre


     Analog veri ve sinyal
Analog veri, giriş sinyalinin bazı başka sinyaller ile toplama, çarpma veya faz farkı gibi elektriksel işlemler geçirilerek değiştirilmesi ile elde edilir. Dolayısıyla, giriş sinyali ve çıkış sinyali arasındaki geçiş bir matematiksel formül ile gösterilebilir.



Dijital veri ve sinyal

Dijital veri veya dijital sinyal, sayısallaştırılmış sinyaldir. Bir analog sinyalden belirli örnekleme yoluyla alınarak analog sinyalin tam karşılığı olmayan dijital sinyal oluşturulur. Girişteki verinin saklanma veya aktarılma şeklinin değiştirilmesiyle elde edilir.





Besleme İhtiyacına Göre


Besleme ihtiyacına göre algılayıcılar iki sınıfa ayrılabilir. Bunlar, pasif ve aktif algılayıcılardır.
-         Pasif Algılayıcılar: Hiçbir şekilde dışarıdan harici enerji almadan (besleme gerilimine ihtiyaç duymadan) fiziksel ya da kimyasal değerleri bir başka büyüklüğe çevirirler. Bu  algılayıcı tipine örnek olarak ısıl çift (T/C) gösterilebilir.

-         Aktif Algılayıcılar: Çalışmaları için harici bir enerji beslenmesine ihtiyaç duyarlar. Bu algılayıcılar tipik olarak zayıf sinyalleri ölçmek için kullanılırlar. Aktif algılayıcılarda dikkat edilmesi gereken nokta giriş ve çıkışlardır. Bu tip algılayıcılar dijital ya da analog formatta elektriksel çıkış sinyali üretirler. Analog çıkışlılarda, çıkış büyüklüğü gerilim ya da akımdır. 





Transdüserler


Ölçüm sistemlerinde aynı kavram birçok farklı terim ile anlatılmaktadır. Endüstride algılayıcı, transdüser, transmiter, detektör, prob terimleri birbirinin yerine kullanılmaktadır.


Bir enerji tipini veya sinyali başka bir enerji tipine dönüştüren aygıtlara dönüştürücü denir. 

            Algılayıcılar genellikle elektronik işlem birimlerine (CPU, mikro denetleyici, ECU vs.) çıktı bilgisi sağlamak zorunda olduklarından algılayıcılar açısından çıkış sinyali önem arz eder. Transdüser algılayıcıların bir alt grubu olarak görülebilir.


kaynak:
http://www.yildiz.edu.tr
https://tr.wikipedia.org/wiki/






Parametrik ve Parametrik Olmayan 3 Boyut Tasarım programları ve Farkları





PARAMETRİK TASARIM NEDİR ?


Metot olarak bazı değişkenlere bağlı olarak tasarıma yön verilmesi durumudur. Tasarlamak istediğiniz ürünün bilgilerini bilgisayara yazılımına girerek bir form belirliyorsunuz ve belirlediğiniz bu form üzerinde sonsuz değişiklik yapma şansınız oluyor.
Yani özetle,tasarlıcağımız ürünün en boy oran ölçülerini programa girerek tasarlamaktır.



PARAMETRİK OLMAYAN TASARIM NEDİR ?

      Ölçülendirmeyi göz kararı,el ile yaptığımız tasarımlardır.Örnek ile anlatıcak olursak bir tane dikdörtgen prizması çizeceğimizi varsayalım,dikdörtgenin kenar çizgilerini yani boyutlarını el ile göz kararı yaptığımız çalışmadır.



Autodesk Inventor





       ABD merkezli şirket Autodesk tarafından geliştirilen Autodesk Inventor, 3D mekanik modeller oluşturmak için 3D parametrik CAD CAM programıdır.




SOLID EDGE




        Solid Edge 3D CAD parametrik özelliği katı modelleme yazılımıdır. Microsoft Windows üzerinde çalışır ve katı modelleme, montaj modelleme ve makine mühendisleri için hazırlanması işlevsellik sağlar.

NX




   NX Siemens PLM Software tarafından geliştirilen ticari CAD / CAM / CAE PLM yazılım paketidir. NX yaygın özellikle otomotiv, havacılık sektörlerinde ve mühendislik sektöründe kullanılmaktadır.

CATIA






      CATIA (Bilgisayar İnteraktif Uygulama Üç boyutlu Destekli) IBM tarafından dünya çapında pazarlanan ve Fransız şirketi Dassault Systemes tarafından geliştirilen vbir çoklu platform CAD / CAM / CAE, ticari yazılım paketi. C ++ programlama dilinde yazılmış.

SOLID WORKS




    SolidWorks bir Parasolid tabanlı katı modelleyici olduğunu ve modelleri ve derlemeleri oluşturmak için bir parametrik özellik tabanlı bir yaklaşım kullanır.

RHINOCEROS 3D




   Rhınoceros (Rhino) Robert McNeel & Associates tarafından geliştirilen, bir stand-alone, ticari NURBS tabanlı 3 boyutlu modelleme yazılımı. Yazılım yaygın olarak mühendislik, ürün tasarımı yanı sıra multimedya ve grafik tasarım endüstrileri ters, endüstriyel tasarım, mimarlık, deniz tasarım, takı tasarımı, otomotiv tasarım, CAD / CAM ve hızlı prototipleme için kullanılır.

CREO ELEMENTS/ PRO



     Creo, verimlilik artışı sağlamak için ayarlanmış tasarım yazılım çözümü için hareket özgürlüğü yerken bugün Creo Elements / Pro ya yatırım yaparak, hemen, PTC endüstri lideri bir tasarım çözümünün kanıtlanmış performansı gerçekleştirebilir.




Özellikler ve Avantajlar

– Güçlü, parametrik tasarım yetenekleri üstün ürün farklılaşması ve üretilebilirlik izini

– Tamamen entegre uygulamalar tek bir uygulama içinde imalat kavramı, her şeyi geliştirmeye olanak sağlar

– Tüm alt çıktıları için tasarım değişiklikleri otomatik yayılma güvenle tasarımı sağlar

– Komple sanal simülasyon yetenekleri ürün performansını artırmak ve ürün kalite hedeflerini aşamasını sağlayacak

– Ilişkisel takım tasarım ve imalat çıktıların otomatik nesili

T – FLEX





       T-FLEX Parametric CAD güçlü bir parametrik 3D modelleme parametrik hazırlanması ile işlevsellik ve üretim araç seti çizimi birleştiriyor.

ASCON KOMPAS – 3D



     KOMPAS-3D özgün ve standart yapı elementleri ihtiva tek tek parça ve montaj birimleri için üç boyutlu birleştirici modelleri oluşturmak için tasarlanmıştır.

Alibre






     Alibre Design Expert hassas 3D modelleme, sac metal tasarım ve karmaşık, çok bin parça projeler oluşturma yeteneğine ilişkisel 2D taslak kapsamlı bir araç kümesini sağlar.



kaynak:
http://www.arti1yazilim.com/en-iyi-3d-cad-cam-cae-pdm-plm-yazilim-programlari/

CAD - CAE - CAM KAVRAMLARI






CAD

Adını Computer Aided Design kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. Tükçeye çevirisi bilgisayar destekli tasarım şeklindedir. Yani bilgisayar ile çizdiğimiz, tasarladığımız herşey CAD anlamına geliyor.Tasarım yapmak için, bilgisayar ile kullanıcı arasında köprü oluşturan yazılımlarada CAD programları denilmektedir. İşte bazı programların sonundaki CAD eklentisi bunu ifade etmektedir.     ( Örneğin AutoCAD ) . El ile yapılan çizimlerin veya tasarımların ne kadar meşakatli ve uzun zaman alan bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz. CAD programları ile bu zorlu iş nerdeyse çocuk oyuncağına dönüyor. Aynı zamanda biyerde yapılan bi hata tüm projenin alt üst olmasına neden olmuyor. Böylece verim oldukça artıyor.











CAM

Adını Computer Aided Manufacturing kelimelerinin baş harfinden almaktadır. Bilgisyar destekli üretim ( veya imalat ) anlamına gelmektedir. Bir defaya mahsus bilgisayara verilen komutlar ile makina insan gücü ve müdahalesi gerektirmeksizin imalat yapabilir duruma gelmektedir. CAM özellikle seri üretim yapan işletmelerde üretimi maksimum derecede hızlandırmaktadır. CAM in gerçekleşebilmesi için otomasyon kavramı söz konusu olur. Otomasyon; bir işin insan müdahalesi ile yapılırken bunu CAM sistemine çevirerek mevcut işin bilgisayarlar tarafından eyleme dökülmesi için kurulan altyapıdır.Teknolojiye ve işletmelere getirdiği avantajların yanında, insan gücü ihtiyacını o denli azaltmaktadır ki işsizlik nedenlerinde üst sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz.










CAE

Adını Computer Aided Engineering kelimelerinin baş harfinden almakta.Bilgisayar destekli mühendislik anlamına gelmektedir. Bilgisayar destekli tasarım ve imalatın ( CAD – CAM ) yanında bilgisayar destekli mühendislikte önemli yere sahip. Analizler, üretim tamalandığında oluşacak durumlar, mukavemet dayanım hesapları bilgisayar ortamlarında hesaplanarak daha ürün oluşmadan gerekli testler yapılmış olur. Böylece istenilen ürünün birde bir eyleme dökülmesi olasılığı oldukça artırılır. Örnek verirsek araba firmaları eskiden ürettikleri arabaların dayanımını ve darbe karşısında tepkilerini ölçmek için ürettiği 10larça arabayı test uğruna hurdaya çeviriyorlardı. Oldukça masraflı olduğu söylenebilir. Fakar CAE ile bu testler artık bilgisayar ortamında yapılarak 10larca araç yerine artık 2-3 araç hurda ediliyor.








kaynak:
http://www.engineering.com/DesignSoftware/DesignSoftwareArticles/ArticleID/9907/How-Do-I-Integrate-Simulations-from-Various-CAE-Packages-into-PLM.aspx

http://www.freebyte.com/cad/cadcam.htm