Bilgisayar Terimleri ve Çalışma Şekilleri




IPv4 Nedir ? 

IPv4’ün açılımı Internet Protocol versiyon 4 şeklinde. IPv4, cihazların internete bağlanmasına olanak sağlayan en temel teknolojidir. Ne zaman bir cihaz internete bağlansa (PC, Mac, cep telefonu ya da diğer cihazlar, fark etmez), o cihaza 177.48.210.127 gibi eşsiz, nümerik bir IP adresi atanır. İnternet üzerinden cihazlar arasında veri aktarımı için, bu veri paketi iki cihazın IP adresleri ile birlikte ağ üzerinden aktarılmak zorunda.
IP adresleri olmadan bilgisayarlar arasında iletişim ve veri aktarımı mümkün değil. Yani IP adresleri internet alt yapısı için hayati bir konumdadır.


IPv4 ve IPv6 Arasındaki Farklar ?

İnternet dünyası, bir bakıma IP adreslerinin sonuna yaklaşıyor. IPv4 adreslerinin son blokları da ayrılmış durumda şu an. İnternetin başlangıcından beri gelen ve internetin en temel teknolojisi olan İnternet Protokol adresleri (internette sağda solda gördüğümüz 177.48.210.127 gibi sayılar) tükenmeye yüz tuttu.
Tabi bu durum internet dünyasının sonu olmayacak. IPv4’ün yerini, çok daha fazla nümerik adres sunan, adres atamalarını kolaylaştıran ve ekstra ağ güvenlik önlemleri sağlayan IPv6 teknolojisi alacak.
IPv4’den IPv6’ya geçiş kolay bir iş değil. Birçok kişi IPv4, IPv6 kavramlarına ve IPv6’ya geçişin muhtemel etkilerine aşina değil.



Mac Adresi Nedir ? ve Nasıl Öğrenilir ?

MAC adresi, İngilizce “Media Access Control (Ortam Erişim Yönetimi)”ün kısaltmasıdır. Fiziksel network ürünlerine, üretici firma tarafından atanan 48 bit’lik bir numaradır ve sadece atandığı ürüne özeldir. Ethernetin de dahil olduğu pek çok IEEE ağ teknolojilerinde ağ adresi olarak kullanılır; yani ağ donanımının tanımlanmasını sağlar (telefonunuzdaki IMEI adresi gibi düşünün).

MAC adresleri, donanım içerisinde (ROM’a) saklanır. Ethernet donanım adresi (ethernet hardware adress (EHA), donanım adresi (hardware adress) ya da fiziksel adres (physical adress) olarak da bilinir. Sadece atandığı ürüne özel olduğundan, aynı MAC adresine sahip olan birden fazla ağ cihazı yoktur.

MAC adresi, yerel ağ içi haberleşmede kullanılır. Aynı ağdaki cihazlar, MAC adresleri sayesinde birbirlerini bulurlar. MAC adresleri filtrelenebilir; böylece ağa, istenmeyen bir cihazın erişmesi engellenebilir. Bu adresi kullanan protokoller arasında, her birimizin her gün bir şekilde kullandığı WiFi ve Bluetooth da vardır. MAC adresi, yapı itibariyle donanımı üreten firma ve donanımın kendisini de işaret eder.

Basitçe MAC adresi nedir, öğrendik. Peki bilgisayarımızda MAC adresini nasıl bulabiliriz? Bunun birkaç yolu var, ancak en kolaylarından birini yazıyorum.

Windows 8’de Başlangıç Ekranı’ndayken, Windows 7’de ise Başlat’taki arama çubuğuna “cmd” yazarak komut penceresini açıyoruz. Buraya da “ipconfig /all” yazdığımız anda karşımıza pek çok bilgi dökülüyor. Üstlerde “Fiziksel Adres (ing. Physical Adress)” yazan kısmın karşısında gördüğünüz harf ve rakamlar bütünü sizin MAC adresiniz (şöyle bir şey olmalı: 00-x0-xx-xx-xx-xx-00).


PAN , LAN , MAN , WAN KARŞILAŞTIRMASI;

Network topolojileri, ölçeklerine göre PAN, LAN, MAN ve WAN olmak üzere gruplandırılabilir.


PAN (Personal Area Network - Kişisel Ağ Bağlantısı)

PAN kişisel cihazların birbiriyle bağlanması sonucu elde edilen kişisel ağdır. InfaRed (IR) ve BlueTooth (BT) günümüzde PAN ağlarında en çok kullanılan teknolojilerdir. BT 10 ile 200 metre arasında bağlantı sağlarken (700 kbps) IR ancak bir kaç metre içerisinde bağlantı sağlar (115 kbps). PAN bağlantısı sağlandığında PAN’ın parçası olan tüm etkin aygıtlar (cep telefonu, USB, fotoğraf makinesi, yazıcı gibi) ve bilgisayarlar arasında erişim sağlanır. Kişisel ağ bağlantısı, bilgisayar ile ağ dahilindeki diğer bilgisayar ve cihazlar arasında otomatik olarak bağlantı kurulmasını sağlar.






LAN (Local Area Network - Yerel Ağ Bağlantısı)

LAN yerleşim olarak birbirine yakın olan birden fazla bilgisayarın birbirleriyle bağlanması sonucu oluşan küçük çaptaki ağ sistemine verilen isimdir. Daha geniş ağların ölçeklendirilmesi için kullanılır. Bilgisayar, yazıcı, mobil aygıt gibi kişisel cihazlar ve bunları birbirine bağlayan anahtarlayıcı (switch) gibi cihazlardan oluşur.
Yerel ağlarda Ethernet (10 Mbps), FastEthernet (100 Mbps), GigabitEthernet ve 10 Gigabit Ethernet olmak üzere 4 farklı ethernet hızı vardır.





Ethernet

1982 yılında 10 Mbps’lik Ethernet (V2.0) geliştirilmiştir. IEEE (International Electrical Electronics Engineers - Uluslararası Elektrik Elektronik Mühendisleri) komitesi Ethernet’in uluslararası alanda kabul görmesi için Ethernet üzerinde 802.3 standardını geliştirmiştir. 10BaseT olarak adlandırılan bu standart 10 Mbps hızındadır ve twisted-pair (kıvrılmış çift) kablo ile gerçekleştirilir. Modern ağlarda artan bant genişliği ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığından pek kullanılmamaktadır.

FastEthernet

100 Mbps ethernet hızlı ethernet olarak da bilinir. Daha çok son kullanıcıya hitap ettiği gibi ağ cihazları için de kullanılabilinir. İletim bakır veya fiber kabloyla gerçekleştirilir.

Gigabit Ethernet
10Mbps Ethernet ve 100 Mbps Fast Ethernet’in geliştirilmiş şeklidir. Ethernet ve Fast Ethernet bağlantıları ile tam uyumludur.
Fast Ethernet’ten 10 kat, Ethernet’ten de 100 kat hızlıdır. Gigabit Ethernet sıklıkla ağ cihazları arasında kullanıldığı gibi kişisel bilgisayarlarda da desteklenmektedir. Gigabit Ethernet MAN ve WAN topolojilerinde de kullanılmaktadır. Bu uygulamaya Metro Ethernet denmektedir.

10 Gigabit Ethernet

10 Gigabit Ethernet de Gigabit Ethernet’te olduğu gibi sadece yerel ağlar için değil WAN ve MAN topolojilerinde de kullanılmaktadır. Ağın merkez ve çıkış kısımlarında, en yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyulan noktalarda çoğunlukla fiber optik kabloyla aktarım sağlanır. 40 km’lik mesafeye kadar erişim imkanı vardır. Kişisel bilgisayarlar henüz 10 Gigabit Ethernet topolojisini desteklemediği için son kullanıcılar bu teknolojiden yararlanamamaktadırlar.

MAN (Metropolian Area Network - Yerleşke Ağ Bağlantısı)

Bünyesinde birden çok LAN sistemi barındıran, coğrafi ölçekte LAN ve WAN arasında büyüklüğe sahip bir ağ sistemidir. LAN’ları birbirine bağlayarak Wide Area hizmetini LAN’a ulaştırır. Tek bir kuruma veya kuruluşa ait olabildiği gibi kamuya açık bir hizmet şeklinde de olabilir. Gigabit, 10 Gigabit veya kablosuz teknolojileri kullanabilir. Bir şehri tamamen kaplayacak büyüklüğe ulaşabilir.







 WAN (Wide Area Network - Geniş Ağ Bağlantısı) 

Coğrafi olarak en geniş alanı kapsayan ağ çeşididir. Dünya üzerine yayılmış ağ yapılarını ifade eder. Genellikle WAN teknolojileri LAN’a göre daha yavaştır. Son kullanıcıdan gelen talep doğrultusunda DSL (Digital Subscriber Line - Sayısal Abone Hattı) ve Cable (Kablo) teknolojileriyle de 100 Mb’e varan hızlar sağlanabilmektedir. Kurum ve kuruluşların uzaktaki şubelerini birbirine bağlamak için WAN teknolojileri kullanılabilir. Ethernet teknolojisinin WAN’da kullanılmaya başlamasıyla kuruluşların yüksek bant genişliği ihtiyacı karşılanmıştır.





DHCP NEDİR?


DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur.Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür.
Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar. Günümüz ağları çokça bilgisayardan oluşmakta. 100, 200, hatta 1000 bilgisayarlı networkler bile bulunmakta bu ağlar uzaktan bakıldığında yönetimi çok zor olduğu düşünülmektedir.
Peki işin gerçeği öylemi? Örneğin 1000 bilgisayarlı bir yapıda her bilgisayara gidip tek tek ip atamanız çok uzun bir zamanınızı alacaktır aynı şekilde bu bilgisayarlarının hangilerinin ip adresleri alıp almadıklarının kontrolüde oldukça zor olacaktır. Bu noktada Dhcp, sistem yöneticisinin imdadına yetişiyor.



Kurulumu Ne İçin Gereklidi ?

Dhcp kurulumu için öncelikle  ortamınızın Server/Client mimarisinde çalışması gereklidir. Yani ortamda en bir Domain Controller bulunması gereklidir. server işletim sisteminize göre İşletim sistemi Cd'si de gerekebilmektedir. Server bilgisayarınızın Ip ayarları statik olarak ayarlanmış olması gerekmektedir.



Avantajları Nelerdir ?

1. Ip adresleri merkezi yoldan dağıtılır.
2. Cihazlar arası Ip çakışmaları engellenir.
3. Cihazları tek tek dolaşıp elle Ip vermektense otomatik olarak dağıtır bu sayede sistem yönetici’sinin iş yükünü hafifletir.


Atama Süreci Nasıl Gelişir?

  1. Ağ etkin bir cihaz İnternete (veya) ağa bağlanmaya çalışır.
  2. Ağ, bir IP adresi ister.
  3. DHCP Sunucu ağ etkin cihaza bir router tarafından ağa iletilen bir IP adresi tahsis eder (kiralar).
  4. DHCP, ilgili ağ sunucularında IP adresi ve diğer yapılandırma bilgilerini günceller.
  5. Ağ etkin cihaz IP adresini kabul ederek ağa bağlanır.
  6. Ağ etkin cihazın internet (ağ) bağlantısı kesilince IP adresi boşta kalır ve ağın IP adresler havuzuna döner.
  7. DHCP bu IP adresini başka bir ağ etkin cihaza tahsis eder. 

Bileşenleri Nelerdir ?

Scope (kapsam): network ortamındaki istemcilere verilecek Ip adresi aralığı ve kiralama süresi gibi bilgileri içerir.
SuperScope (üst kapsam): SuperScope aynı fiziksel network’te bulunan birden çok mantıksal Ip Network’ünü desteklerken kullanılabilecek kapsamların yönetimsel gruplandırmasıdır.
Exclusion Range (dışlama aralığı): Kapsamdaki Ip aralığı içinden başka bir Ip aralığını dışlamak için kullanılır.Dışlama aralığındaki Ip adresleri network’teki hiç bir bilgisayara atanmaz.
Address Range (adres aralığı): Dhcp kapsamında otomatik olarak Ip atanabilecek Ip adresleri havuzudur.
Lease (kiralama): Dhcp sunucusu tarafından belirlenen ve istemci bilgisayarın kendisi için atanan Ip adreslerini kullanabileceği süredir.Default gelen süre : 8 gün’dür.
Reservation(rezervasyon): Dhcp sunucusu tarafından kalıcı bir Ip adresi atanmak istendiği zaman rezervasyon işlemi kullanılır. Rezervasyon cihaz’ın her zaman aynı Ip adresi almasını sağlar.
Scope Options: Ip adresi ve SubnetMask değerinin dışındaki TCP/IP yapılandırma bilgisidir.Network’teki Router veya Dns server’ın bilgileri gibi.
Dhcp relay agent: Kendi segmentinde Dhcp sunucusu bulunmayan istemcilerin Ip almasını sağlar.




Nasıl Çalışır ?

Dhcp Discover (Ip kiralama isteği): İstemci Dhcp sunucusunun etkin olduğu network’te Ip adresi alacaksa, önce Dhcp Discover mesajını broadcast yoluyla network’te yayınlar. Bu mesajın içine kendi fiziksel (MAC) adresini ekler.
Dhcp Offer (Ip kiralama teklifi): Dhcp sunucusu istemcinin yayınladığı Dhcp Offer mesajını yakalar ve istemci bilgisayara kendi veritabanındaki ilk uygun Ip adresini önermek için yine Broadcast yoluyla DhcpOFFER mesajın yayınlar.Bu mesaj Broadcast yoluyla yollandığı için tüm bilgisayarlara iletilir.Fakat mesajın içine istemcinin mac adresi eklendiği için olası karışıklık engellenir.
Dhcp Request (Kiralanacak Ip seçimi): İstemci Dhcp sunucusunun yolladığı öneri mesajını alır ve tekrar sunucuya IP adresini istediğini Dhcp Request mesajını Broadcast yoluyla yayınlar.Bu sefer istemci mesajın içine Dhcp sunucusunun fiziksel Mac adresini ekler.
Dhcp Acknowledgement (Ip kiralama onayı): Dhcp sunucusu istemciden gelen istek mesajını kabul ettiğini belirten bir Dhcp ACK mesajını yine Broadcast yoluyla yayınlar ve istemci IP adresini edinmiş olur.




Ne İşe Yarar ?

DHCP sunucusu modeme bağlı bilgisayarlara IP dağıtır. Modeme bağlı bilgisayarlar IP almak istediğinde DHCP sunucusu mevcut IP aralığından bilgisayara bir IP atar. Tabii bu bilgisayarın her bağlanışında IP değişebilir anlamına gelir.
Modeme bağlı bilgisayarlara sabit IP atayarak, isterseniz DHCP sunucusunu kapatabilirsiniz.
Kiralama süresini iptal edebilirsiniz.


TCP ve UPD Nedir ? 

TCP (Transmission control protocol)

Bilgi Ağı” üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca “internet protokolleri”, ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar. Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen login protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır. 
Bu na örnek olarak :FTP, File Transfer Protocol,( FTP) 
SMTP Simple Mail Transfer Protocol ( SMTP )




UDP (User datagram protocol)

Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü yazılmıştır. Bu protokol minimum protokol mekanizmasıyla bir uygulama programından diğerine mesaj göndermek için bir prosedür içerir. Bu protokol ‘transaction’ yönlendirmelidir. Paketin teslim garantisini isteyen uygulamalar TCP protokolünü kullanır.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır.UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.UDP ve TCP aynı iletişim yolunu kullandıklarında UDP ile yapılan geçek zamanlı veri transferinin servis kalitesi TCP’nin oluşturduğu yüksek veri trafiği nedeniyle azalır. 

UDP’yi kullanan protokollerden bazıları DNS, TFTP, ve SNMP protokolleridir. Uygulama programcıları birçok zaman UDP’yi TCP’ye tercih eder, zira UDP ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamaz. UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür. Ağ üzerinden paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama bunu kendi yöntemleriyle yapmak zorundadır.

Router-Switch-Hub (Yönlendiri-Anahtarlayıcı-Göbek)

HUB;

Hub, aldığı sinyalleri tekrar eden basit bir cihazdır.Birden fazla cihazı örneğin bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, ip kamera gibi cihazların birbirleriyle haberleşmesinin sağlan cihazlardır. Hublar, switchlere göre aptal cihazlar olarak tabir edilirler çünkü Hublar hangi bilgisayarların kendisine bağlı olduğunu bilmez. Kaynak veya hedef bilgisayara ait bir network işletimi gerçekleştirmez yani hub aynı anda hem veri gönderimi ve veri alımı yapamaz kendisini de switch’den ayıran farklardan biri de budur. Bir diğer farkı ise hem karmaşık olmayışı, hem de ucuz olmasıdır. Ucuz olması hub’ın çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Ağda bir veri bir bilgisayara gönderilecekse Hub’lar bu veriyi tüm bilgisayarlara gönderirler veriyi alacak olan bilgisayar veri kendisine gönderilip gönderilmediğini kontrol eder eğer kendisine gönderilmişse veriyi alır. Bu işlem ağdaki trafiği artırır.Evlerde küçük ağlar kurmak için ucuz ve ideal yöntemlerden biridir. Utp kablolar ile cihazlar hub’a bağlanabilirler.



SWİTCH;

Bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. Sadece o ağ içerisinde çalışır yani farklı bir network ağına erişim sağlamaz. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında bulunur fakat yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar yani gereksiz yayın trafiğini engeller. Switchler üzerinde her bir port diğerlerinden bağımsız veri alışverişinde bulunabilir.
Switchler güç kablosu takıldığı anda çalışmaya başlar ve eyer sağlıklı çalışıyorsa yeşil yanar bir problem varsa turuncu yanar. Switchler üzerinde console mode aracılığıyla konfigürasyon yapılır.


ROUTER;

Ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara router denir. Bir Layer 3 olan ağ katmanında kullanılır. Bir router’ın amacı gelen ağ paketlerini inceleyip paketlerin,ağdan geçmesi için en iyi yolu belirlemek ve switch’ten porta doğru bir şekilde gitmelerini sağlamaktır. Router’lar büyük ağlarda WAN (Geniş alan ağı) networkler trafiği düzenleyen en önemli aygıtlardır.Örneğin 5 Router’la  hedefe ulaşılıyorsa hangilerinden geçerek hedefe ulaşılacağına karar veren (en iyi yol) yine router’ın kendisidir. Router’lar console port üzerinden IOS ile konfigüre edilir. Router en iyi yol seçimini yaparken tek kriter olarak hub sayısına bakar. Maksimum 15 Hub’ı kabul eder. Router’lar Rom, Ram, Motherboard, Cpu bileşenlerden oluşurlar.




Server-Client (Sunucu-İstemci/Müşteri)


İstemci (Client) Nedir : Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir. Eğer bir bilgisayardan Internete bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar İstemci bilgisayardır.

Sunucu (server) Nedir :  Sunucular  bir ağ üzerinde bilgileri veya uygulamaları kullanıcılara paylaştıran, donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan özel bilgisayarlardır.
Sunucular sundukları hizmete göre isimlendirilirler. Örneğin sunucu bilgisayar  bir veritabanı hizmeti sağlıyorsa “veritabanı sunucusu” bir “web server” olarak hizmet veriyorsa “Web sunucusu” şeklinde isimlendirilebilirler.
Yurkarıdaki tanımlardan anlaşılacağı üzere burada bahsi geçen istemci (client) internete bağlı olarak gezinen bir kişinin bilgisayarı iken, o kişinin erişmeye çalıştığı web sitesini barındıran bilgisayar ise sunucu(server) bilgisayardır .




İstemci Tabanlı Çalışma: Bu çalışma sisteminde sayfalar sunucuda herhangi bir işlem yapılmadan istemciye gönderilir. İstemci gelen bilgileri yorumlayarak tarayıcı yazılımı vasıtasıyla sayfayı görüntüler. Html ile hazırlanan bir web sitesi istemci tabanlı çalışan bir sistemdir. Tarayıcı üzerinden kaynağı görüntüleyen birisi html kodlarına erişebilir.

Sunucu Tabanlı Çalışma: Bu çalışma sisteminde istemci sunucudan bir istekte bulunduğu zaman kodlar sunucu üzerinde çalıştırılır ve işlemin sonucunu içeren bir sayfa üretilerek istemciye iletilir. İstemci gelen bilgileri tarayıcı yazılımı vasıtasıyla sayfayı görüntüler. Tarayıcı üzerinden kaynağı görüntüleyen birisi kaynak kodlara (.net, asp, php kodlarına) ulaşamaz sadece dönen sonucun ürettiği html kodlarına erişebilir.



Web Server (Web Sunucusu)

Web server, web sitelerini barındırmak, istemcilerden gelen talepleri çözümleyip yanıtlamak için özelleştirilmiş sunuculardır. Web sunucuları barındırılacak olan web sitesinin kodlandığı betik dili ve kullandığı teknolojilere özelleştirilerek de kullanılır. Bu özelleştirilmelere Linux web server ya da Windows web server örnek verilebilir.



File Server (Dosya Sunucusu)

File server, temel amacı dosya paylaşımı olan ve genellikle yüksek sabit disk kapasitesine sahip sunucu türüdür. Sunucudaki dosyaların paylaşıma açılması, istemcilerin yetkilendirilmesi ve güvenlik dosya sunucusunun görevleridir.


Database Server (Veritabanı Sunucusu)

Database server, ağ üzerinde veritabanı hizmetleri vermek için özelleştirilmiş sunucu türüdür. Veritabanı sunucusu ile istemciler sunucu üzerinde tutulan verilere, verilen yetkiler doğrultusunda erişip çeşitli sorgulamalar yapma olanağına sahip olurlar. Daha önce sıkça bahsettiğimiz SQL Server, Oracle ve MySQL yaygın kullanıma veritabanı sunucularıdır.



Mail Server (Eposta Sunucusu)

Mail server, temel eposta hizmeti sağlamak için yapılandırılmış sunucu türüdür. Kullanıcı yönetimi, kullanıcıları e-posta gönderip alması gibi temel hizmetleri sağlar.


Proxy Server (Vekil Sunucu)

Proxy Server, ağ üzerindeki trafiği azaltmak ve yanıt süresini kısaltmak için kullanılan sunuculardır. İstemciler vekil sunucu üzerinden internete erişir. Proxy server yoğun talep alan sayfaları ön belleğine alarak talepte bulunan istemcilere ön bellekteki veriyi gönderir. Erişime engellenecek web siteleri de yine vekil sunucu üzerinden engellenebilir. Proxy server ile ağda virüs yayılmasının önüne geçilebilir.
Server nedir, proxy server nedir, web server ve database server gibi sunucu türlerini anlattığımız makalemizin sonuna geldik. Konuyla ilgili olarak daha önce yayınladığımız bilgisayar ağları ve ağ mimarileri hakkındaki makalelerimizi okumanızı tavsiye ederim.


Server(Sunucu) Tipler;

1.UYGULAMA (Application) sunuculasrı
2.WEB sunucuları
3.FTB sunucuları
4.DNS sunucuları
5.PROXY (VEKİL) sunucuları
6.MAİL sunucuları
7.BACKUP (YEDEKLEME) SUNUCULARI
8.AUDİO/VİDEO (MEDYA) sunucuları
9.CAT sunucuları
10.FAX sunucuları
11.VIRTUAL(SANALLAŞTIRMA) sunucuları



KAYNAKÇA;

https;//thgtr.com

www.fragtist.com

erkanbayramoglu.blogspot.com.tr

itu.edu.tr

www.nedir.com

www.sahteyazilim.com

blog.isimkayit.com

sefik.net

www.teknologweb.com

www.mesutmurt.com

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »