Atama Süreci Nasıl Gelişir?
- Ağ etkin bir cihaz İnternete (veya) ağa bağlanmaya çalışır.
- Ağ, bir IP adresi ister.
- DHCP Sunucu ağ etkin cihaza bir router tarafından ağa iletilen bir IP adresi tahsis eder (kiralar).
- DHCP, ilgili ağ sunucularında IP adresi ve diğer yapılandırma bilgilerini günceller.
- Ağ etkin cihaz IP adresini kabul ederek ağa bağlanır.
- Ağ etkin cihazın internet (ağ) bağlantısı kesilince IP adresi boşta kalır ve ağın IP adresler havuzuna döner.
- DHCP bu IP adresini başka bir ağ etkin cihaza tahsis eder.
Bileşenleri Nelerdir ?
Scope (kapsam): network ortamındaki istemcilere verilecek Ip adresi aralığı ve kiralama süresi gibi bilgileri içerir.
SuperScope (üst kapsam): SuperScope aynı fiziksel network’te bulunan birden çok mantıksal Ip Network’ünü desteklerken kullanılabilecek kapsamların yönetimsel gruplandırmasıdır.
Exclusion Range (dışlama aralığı): Kapsamdaki Ip aralığı içinden başka bir Ip aralığını dışlamak için kullanılır.Dışlama aralığındaki Ip adresleri network’teki hiç bir bilgisayara atanmaz.
Address Range (adres aralığı): Dhcp kapsamında otomatik olarak Ip atanabilecek Ip adresleri havuzudur.
Lease (kiralama): Dhcp sunucusu tarafından belirlenen ve istemci bilgisayarın kendisi için atanan Ip adreslerini kullanabileceği süredir.Default gelen süre : 8 gün’dür.
Reservation(rezervasyon): Dhcp sunucusu tarafından kalıcı bir Ip adresi atanmak istendiği zaman rezervasyon işlemi kullanılır. Rezervasyon cihaz’ın her zaman aynı Ip adresi almasını sağlar.
Scope Options: Ip adresi ve SubnetMask değerinin dışındaki TCP/IP yapılandırma bilgisidir.Network’teki Router veya Dns server’ın bilgileri gibi.
Dhcp relay agent: Kendi segmentinde Dhcp sunucusu bulunmayan istemcilerin Ip almasını sağlar.
Nasıl Çalışır ?
Dhcp Discover (Ip kiralama isteği): İstemci Dhcp sunucusunun etkin olduğu network’te Ip adresi alacaksa, önce Dhcp Discover mesajını broadcast yoluyla network’te yayınlar. Bu mesajın içine kendi fiziksel (MAC) adresini ekler.
Dhcp Offer (Ip kiralama teklifi): Dhcp sunucusu istemcinin yayınladığı Dhcp Offer mesajını yakalar ve istemci bilgisayara kendi veritabanındaki ilk uygun Ip adresini önermek için yine Broadcast yoluyla DhcpOFFER mesajın yayınlar.Bu mesaj Broadcast yoluyla yollandığı için tüm bilgisayarlara iletilir.Fakat mesajın içine istemcinin mac adresi eklendiği için olası karışıklık engellenir.
Dhcp Request (Kiralanacak Ip seçimi): İstemci Dhcp sunucusunun yolladığı öneri mesajını alır ve tekrar sunucuya IP adresini istediğini Dhcp Request mesajını Broadcast yoluyla yayınlar.Bu sefer istemci mesajın içine Dhcp sunucusunun fiziksel Mac adresini ekler.
Dhcp Acknowledgement (Ip kiralama onayı): Dhcp sunucusu istemciden gelen istek mesajını kabul ettiğini belirten bir Dhcp ACK mesajını yine Broadcast yoluyla yayınlar ve istemci IP adresini edinmiş olur.
Ne İşe Yarar ?
DHCP sunucusu modeme bağlı bilgisayarlara IP dağıtır. Modeme bağlı bilgisayarlar IP almak istediğinde DHCP sunucusu mevcut IP aralığından bilgisayara bir IP atar. Tabii bu bilgisayarın her bağlanışında IP değişebilir anlamına gelir.
Modeme bağlı bilgisayarlara sabit IP atayarak, isterseniz DHCP sunucusunu kapatabilirsiniz.
Kiralama süresini iptal edebilirsiniz.
TCP ve UPD Nedir ?
TCP (Transmission control protocol)
Bilgi Ağı” üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca “internet protokolleri”, ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar. Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen login protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.
Bu na örnek olarak :FTP, File Transfer Protocol,( FTP)
SMTP Simple Mail Transfer Protocol ( SMTP )
UDP (User datagram protocol)
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü yazılmıştır. Bu protokol minimum protokol mekanizmasıyla bir uygulama programından diğerine mesaj göndermek için bir prosedür içerir. Bu protokol ‘transaction’ yönlendirmelidir. Paketin teslim garantisini isteyen uygulamalar TCP protokolünü kullanır.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır.UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.UDP ve TCP aynı iletişim yolunu kullandıklarında UDP ile yapılan geçek zamanlı veri transferinin servis kalitesi TCP’nin oluşturduğu yüksek veri trafiği nedeniyle azalır.
UDP’yi kullanan protokollerden bazıları DNS, TFTP, ve SNMP protokolleridir. Uygulama programcıları birçok zaman UDP’yi TCP’ye tercih eder, zira UDP ağ üzerinde fazla bant genişliği kaplamaz. UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür. Ağ üzerinden paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama bunu kendi yöntemleriyle yapmak zorundadır.
Router-Switch-Hub (Yönlendiri-Anahtarlayıcı-Göbek)
HUB;
Hub, aldığı sinyalleri tekrar eden basit bir cihazdır.Birden fazla cihazı örneğin bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, ip kamera gibi cihazların birbirleriyle haberleşmesinin sağlan cihazlardır. Hublar, switchlere göre aptal cihazlar olarak tabir edilirler çünkü Hublar hangi bilgisayarların kendisine bağlı olduğunu bilmez. Kaynak veya hedef bilgisayara ait bir network işletimi gerçekleştirmez yani hub aynı anda hem veri gönderimi ve veri alımı yapamaz kendisini de switch’den ayıran farklardan biri de budur. Bir diğer farkı ise hem karmaşık olmayışı, hem de ucuz olmasıdır. Ucuz olması hub’ın çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Ağda bir veri bir bilgisayara gönderilecekse Hub’lar bu veriyi tüm bilgisayarlara gönderirler veriyi alacak olan bilgisayar veri kendisine gönderilip gönderilmediğini kontrol eder eğer kendisine gönderilmişse veriyi alır. Bu işlem ağdaki trafiği artırır.Evlerde küçük ağlar kurmak için ucuz ve ideal yöntemlerden biridir. Utp kablolar ile cihazlar hub’a bağlanabilirler.
SWİTCH;
Bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. Sadece o ağ içerisinde çalışır yani farklı bir network ağına erişim sağlamaz. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında bulunur fakat yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar yani gereksiz yayın trafiğini engeller. Switchler üzerinde her bir port diğerlerinden bağımsız veri alışverişinde bulunabilir.
Switchler güç kablosu takıldığı anda çalışmaya başlar ve eyer sağlıklı çalışıyorsa yeşil yanar bir problem varsa turuncu yanar. Switchler üzerinde console mode aracılığıyla konfigürasyon yapılır.
ROUTER;
Ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara router denir. Bir Layer 3 olan ağ katmanında kullanılır. Bir router’ın amacı gelen ağ paketlerini inceleyip paketlerin,ağdan geçmesi için en iyi yolu belirlemek ve switch’ten porta doğru bir şekilde gitmelerini sağlamaktır. Router’lar büyük ağlarda WAN (Geniş alan ağı) networkler trafiği düzenleyen en önemli aygıtlardır.Örneğin 5 Router’la hedefe ulaşılıyorsa hangilerinden geçerek hedefe ulaşılacağına karar veren (en iyi yol) yine router’ın kendisidir. Router’lar console port üzerinden IOS ile konfigüre edilir. Router en iyi yol seçimini yaparken tek kriter olarak hub sayısına bakar. Maksimum 15 Hub’ı kabul eder. Router’lar Rom, Ram, Motherboard, Cpu bileşenlerden oluşurlar.
Server-Client (Sunucu-İstemci/Müşteri)
İstemci (Client) Nedir : Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir. Eğer bir bilgisayardan Internete bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar İstemci bilgisayardır.
Sunucu (server) Nedir : Sunucular bir ağ üzerinde bilgileri veya uygulamaları kullanıcılara paylaştıran, donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşan özel bilgisayarlardır.
Sunucular sundukları hizmete göre isimlendirilirler. Örneğin sunucu bilgisayar bir veritabanı hizmeti sağlıyorsa “veritabanı sunucusu” bir “web server” olarak hizmet veriyorsa “Web sunucusu” şeklinde isimlendirilebilirler.
Yurkarıdaki tanımlardan anlaşılacağı üzere burada bahsi geçen istemci (client) internete bağlı olarak gezinen bir kişinin bilgisayarı iken, o kişinin erişmeye çalıştığı web sitesini barındıran bilgisayar ise sunucu(server) bilgisayardır .